Denne blogs noget uortodokse titel dækker over en radioudsendelse af en ganske betydelig folkeretlig interesse. Udsendelsen, der er en Radiolab-produktion af den amerikanske journalist Karen Duffin berører grundlæggende spørgsmål om international regeldannelse og hvorfor stater og individer i praksis efterlever folkeretten – og hvorfor de i nogle tilfælde ikke gør.
Okay, de folkeretlige betragtninger kommer først ca. 22 minutter inden i denne reportage om krigsfangelejre i Alabama under 2. verdenskrig. Men du kan roligt høre de første 22 minutter, som er en underholdende og ganske overraskende beskrivelse af tyske krigsfangers forhold i USA – og ikke mindst, hvordan det omgivende samfund forholder sig til tyskerne. I den sidste del af udsendelsen bliver der trukket paralleller til de japanske civile, der blev interneret i USA under krigen, Guantanamo i 2002, men også til de nazistiske raceloves inspiration fra de amerikanske sydstaters daværende lovgivning, herunder Mississippis ”Black Codes” og ”Jewish Codes”. Udsendelsen er dog uden letkøbt moraliseren eller simple svar. I stedet rejser Duffin væsentlige og aktuelle spørgsmål om reglers betydning i situationer, hvor vi føler os truet på vores eksistens. Hvorfor er reglerne i nogle sammenhænge styrende for vores adfærd, og hvorfor ignoreres de på andre tidspunkter? Hvor væsentlig er reciprocitet for overholdelse af krigens folkeret, og hvad skal der til, for at de grundlæggende værdier, der ligger bag reglerne udformning, bliver styrende, uanset hvem fjenden er?
Såvel “folkeretsentusiaster” som “folkeretsskeptikere” vil kunne finde støtte for deres grundsyn på folkerettens natur i udsendelsens afsluttende betragtninger. Men uanset ens udgangspunkt, står man som lytter i hvert fald tilbage med billedet af det korn, der begynder at skyde op rundt omkring i krigsfangelejrene i Alabama. De amerikanske naboer til lejrene giver nemlig så meget mad til de tyske krigsfanger, at de – flove over ikke at kunne spise det hele og vel vidende at det er uhøfligt ikke at tage imod gaver – beslutter sig for at grave det ned i et mislykket forsøg på at undgå pineligheder…