Nedenfor kan du læse relevante nyheder om bl.a. nye ministersvar, rapporter og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område. Relevant Retssikkerhed vil blive offentliggjort en gang ugentligt hver mandag. Nyhederne omfatter både nationale og internationale nyheder.
ARRANGEMENTER OG BEGIVENHEDER
Her finder du relevante samråd, arrangementer og begivenheder på det retssikkerhedsmæssige område
Åbne samråd
- Åbent samråd med justitsministeren om forebyggelse af udbredelsen af terrorrelateret onlineindhold. (kan ikke tilgås med link)
- Udvalg: Europaudvalget
- Dato: 02-03-2021
- Starttidspunkt: 15.00
- Åbent samråd om hjemtagelse af de danske børn fanget i teltlejrene i Syrien.
- Udvalg: Retsudvalget
- Mødedato: 04-03-2021
- Starttidspunkt: 10.15
NYE LOVFORSLAG
Justitsministeriet:
- L 86 – som vedtaget: Forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov om politiets virksomhed. (Ophævelse af udløbsklausul for udvidet bemyndigelse til at fastsætte regler om zoneforbud).
- L 136 – som vedtaget: Forslag til lov om ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og udlændingeloven. (Udskydelse af solnedgangsklausul).
- L 172 – som fremsat: Forslag til lov om ændring af lov om undersøgelseskommissioner og retsplejeloven. (Indførelse af granskningskommissioner, Folketingets samtykke til nedlæggelse af undersøgelseskommissioner m.v.).
SENESTE SVAR PÅ FOLKETINGSSPØRGSMÅL
Herunder kan findes de seneste ministersvar på en relevante folketingsspørgsmål.
Besvarelse af udvalgsspørgsmål
Justitsministeriet:
- REU alm. del – Beskæftigelsesministeren har besvaret et spørgsmål om fratagelse af bandemedlemmers ret til offentlig forsørgelse.
- REU alm. del – Justitsministeren har besvaret et spørgsmål om, hvorvidt myndighederne kan overholde reglerne om informeret samtykke til en COVID-hurtigtest.
Social- og indenrigsministeriet:
- SOU alm. del – Social- og indenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om, hvorvidt det er foreneligt med serviceloven, herunder de socialretlige proportionalitetsprincipper og handicapkonventionen, at kommuner i forbindelse med revisitering af en BPA-sag pålægger borgere at redegøre for deres hverdag fra kl. 00 til kl. 24 i en 14-dags periode inddelt i 30 minutters intervaller eller derover.
- SOU alm. del – Social- og indenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om, hvad ministeren vil gøre for at sikre, at kommuner lever op til de anbefalinger, der kommer fra Børnehuset.
- SOU alm. del – Social- og indenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om, hvordan borgerens retssikkerhed bliver tilgodeset, når Ankestyrelsen har underkendt kommunens afgørelser indenfor servicelovens § 52, § 41 og § 100, og kommunen først søger bistand hos lægekonsulent efter 10 år på trods af at Ankestyrelsen gør kommunen opmærksom på kravet om saglighed i sagsbehandlingen.
- SOU alm. del – Social- og indenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om ministerens holdning til, at en kommune ikke iværksætter en helhedsorienteret indsats på tværs af forvaltninger i tilfælde, hvor egen læge har lavet indberetning til kommunen med efterlysning heraf for adskillige år siden.
- SOU alm. del – Social- og indenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om, hvordan det sikres, at anbringelse af et barn ikke afgøres ud fra forældrenes jobsituation.
- SOU alm. del – Social- og indenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om, hvad kommunerne gør for at lave opsøgende arbejde blandt de udsatte børn, fra børne- og undervisningsministeren
- SOU alm. del – Social- og indenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om, hvordan ministeren vil sikre kontakten til tvangsfjernede børns biologiske ophav/bedsteforældre i de tilfælde, hvor det giver mening, at barnet har kontakt med sin biologiske familie
- SOU alm. del – Social- og indenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om en faglig begrundelse for, at regeringen i sit udspil har valgt at sætte en grænse på 10 år i forhold til at inddrage barnet ved tvangsfjernelser – og ikke f.eks. 8 år.
- SOU alm. del – Finansministeren har besvaret et spørgsmål om at redegøre for det sagsforløb, der har ligget til grund for, at Digitaliseringsstyrelsen har ignoreret 30 advarsler fra 14 forskellige steder.
Besvarelse af § 20-spørgsmål
Beskæftigelsesministeriet:
- Beskæftigelsesministeren har besvaret et spørgsmål vedrørende brugen af tavshedsklausuler i sager om seksuelle krænkelser (reelt indholdsløst).
Udenrigsministeriet:
- Udenrigsministeren har besvaret et spørgsmål om, hvorfor udenrigsministeren ikke har kommunikeret regeringens linje om praksisskifte i forhold til adskillelse af børn fra deres forældre mere kontinuerligt og mere klart til Folketinget og støttepartierne?
SENESTE RAPPORTER, EVALUERINGER MM
Herunder findes de nyeste evalueringer, rapporter, analyser mm fra relevante institutioner/organisationer, offentlige myndigheder, domstolene mm.
Andre relevante dokumenter fra overvågningen af FT
- L 66 – (betænkning): Forslag til lov om retsafgifter.
- B 160 – (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af strafrabat ved flere lovovertrædelser.
- B 166 – (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om at pålægge sociale medier og andre digitale platforme en frist for sletning af ulovlige billeder og ulovligt materiale.
- B 168 – (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af offentlighedslovens ministerbetjeningsregel.
- B 169 – (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om indkaldelse til forhandlinger om offentlighedsloven.
- B 170 – (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af livstidsdømtes mulighed for prøveløsladelse.
- Ministeren for ligestillings redegørelse om perspektiv- og handlingsplan for ligestilling 2021.
- Grund- og nærhedsnotat vedr. forslag til forordning om et indre marked for digitale tjenester.
- Justitsministerens talepapir fra samrådet den 23/2-21 om kritikpunkterne i rapporten fra Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur (CPT).
- Materiale fra orienteringsmøde hos social- og indenrigsministeren den 11/2-21 om kulegravning af reglerne og erfaringer fra frikommuneforsøgene på området for udsatte børn og unge.
Ministerierne
- Enighed om markant og ansvarlig genåbning.
- Whistleblowerordninger på vej på større private og offentlige arbejdspladser.
- Justitsminister vil kunne fratage udvisningsdømte muligheden for prøveløsladelse.
Nationale organisationer/institutioner
- “Danmark skal op i et helt andet gear, når det kommer til online-beskyttelse af børn”
- EU’s enegang – er Kommissionen god nok til at vurdere ny lovgivning?
- EU’s enegang – vores indflydelse på EU-lovgivning er begrænset
- Lovforslag om beskyttelse af whistleblowere er sendt i offentlig høring.
- Kommende whistleblowerlov forpligter arbejdsgivere til at etablere whistleblowerordning.
- Bliver “human rights due diligence” snart obligatorisk for europæiske virksomheder?
- Danskerne vil have en etisk lov for erhvervslivet.
- Regeringen bør droppe tanken om modtagecentre for asylansøgere.
- At forstå børn i krise kræver særlig ekspertise.
- Advokatsamfundet mener: Der er brug for mere retssikkerhed til børn.
- Pressemeddelelse: COVID-19-pandemien har store konsekvenser for socialt udsattes sundhed og trivsel.
INTERNATIONALE NYHEDER
Herunder findes nyheder fra bl.a. EU-domstolen, FN-komiteer, EU mm.
FN’s højkommissariat for menneskerettigheder
- UN experts urge far-reaching reforms on policing and racism.
- The Committee on the Elimination of Discrimination Against Women considers the report of Denmark.
ØVRIGE NYHEDER
Herunder finder du eksempelvis nye domsafgørelser, FN-processer mm.