FN Sekretariatet i New York er ikke kendt som first mover inden for ny teknologi, og særligt Codification Division i Office of Legal Affairs fremstår jævnligt som skoleeksemplet på internationale organisationers støvede og altmodische tilgang til kommunikation. Til gengæld er der ikke tvivl om, at afdelingen er befolket af arbejdsomme, dygtige og engagerede medarbejdere, og det var derfor med interesse, at man for nogle år siden kunne følge lanceringen af et nyt FN audio-visuelt folkeretsbibliotek. Opbygning af biblioteket er nu ganske fremskredent og blandt de forskellige ressourcer i biblioteket er ”juvelen i kronen” en omfattende forelæsningsrække, hvor nogle af verdens førende folkeretseksperter i kortere eller længere videoforelæsninger gennemgår et folkeretligt emne.
Det kan nok ikke anbefales nogen at sætte sig ned og se samtlige videoer igennem fra A-Z! Men for den trætte student, der ikke orker at læse mere på eksamenspensum, den travle advokat, der ønsker lidt baggrund om WTOs tvistbilæggelsessystem eller den nedslidte universitetslektor, der kæmper med at gøre diplomatretten relevant, ja, så er der måske inspiration at hente. De juridiske YouTubere sidder klar med foredrag om en lang række relevante og væsentlige emner, og det er faktisk ganske interessant. Skal jeg selv fremhæve et par stykker vil det blandt andet være Michael Wood, juridisk rådgiver for det britiske udenrigsministerium op til Irak-krigen i 2003, der forklarer principperne for fortolkning af FN Sikkerhedsrådsresolutioner, Marko Milanovic, der gennemgår The Extraterritorial Application of Human Rights Treaties og the grand old lady of state immunity, Hazel Fox, der forelæser over temaet State Immunity: The Absolute and Restrictive Doctrines and New Challenges. Indslagene er ikke med PewDiePies tempo og spændende brug af rekvisitter, ja, de er måske nærmest lidt kedelige, men der gemmer sig masser af relevant og væsentlig information om folkeret for den tålmodige. Et andet positivt aspekt af forelæsningsrækken er, at der på vanlig FN-vis er en rimelig geografisk fordeling blandt YouTuberne, således også franske, spanske, kinesiske, etc jurister, så den anglo-amerikanske dominans ikke er helt så tydelig, som det nogle gange er tilfældet.
Alt i alt et udmærket initiativ, særligt for lande med færre universiteter end herhjemme, hvor fjernlæring har stort potentiale.